Jari Romppaisen revontulivideo Ranualta räjäytti sosiaalisen median: videota katsottu jo yli 100 miljoonaa kertaa

Ranualainen Jari ”Jarcce” Romppainen ikuisti kameralleen harvinaisen komeat revontulet Ranualla pari viikkoa sitten, 15. tammikuuta. Hän latasi videon sosiaalisen median kanaviin, joissa poikkeuksellisen näyttävät taivaan tulet ovat keränneet valtavat määrät katsojia eri puolilla maailmaa.

– Videon katsojamäärät ovat ihan omassa luokassaan, en ole aiemmin päässyt lähellekään tämmöisiin määriin. Omassa Facebookissa, Instagramissa, TikTokissa ja Twitterissä videota on katsottu reilut 30 miljoonaa kertaa ja sitä on jaettu yli 300 000 kertaa. Isot tilit ovat jakaneet videota omissa kanavissaan ja lisäksi monet mediatalot ovat julkaisseet sen. Yhteenlaskettu katsomismäärä on varmasti yli 100 miljoonaa, Romppainen kertoo.

Supersuosittu video toi ranualaiskuvaajalle kymmeniä tuhansia uusia seuraajia. Samalla TikTok nousi Instagramin ohi Jarccen seuratuimpana some-kanavana. Hänellä on TikTokissa pian 130 000 seuraajaa, kun Instagramissa heitä on reilut 68 000.

Perinteisistä medioista videon ovat julkaisseet muun muassa The Guardian ja ABC News.

– Kuulin, että Sky Newsissä video olisi näkynyt aamulähetyksessä. Sain myös viestiä, että Itävallassa tai Sveitsissä se olisi ollut jossakin lehdessä ja Yahoo jakoi sen uutisissaan. Kansainvälisten medioidet jaot menevät lisensointitoimistojen kautta. Olen tehnyt useamman toimiston kanssa sopimuksen, että videon saa laittaa materiaalipankkeihin, joista mediayhtiöt voivat ottaa sen. En edes tiedä, mihin kaikkialle video on levinnyt.

Kuvakaappaus The Guardian lehden verkkosivuilta.

Suomessa Iltalehti teki videosta jutun tuoreeltaan ja juttu on tulossa ainakin Ilta-Sanomiin.

– Aika maltillista on ollut kotimaan medioissa.

Revontulia ei rukattu

Romppainen kertoo, että videon kuvausolosuhteet olivat erinomaiset.

– Puut ja joka pinta oli lumessa, melkein täysi kuu mollotti kirkkaasti ja revontulet olivat aivan tajuttoman kirkkaat.

Videota ei ole käsitelty käytännössä lainkaan.

– Pikkuisen on lisätty kontrastia, mutta ei muuta eli käytännössä sille ei ole tehty mitään. Pinkki sävy tallentuu kameralle vaisumpana kuin mitä silmät sen näkivät.

Tarkkaa kuvauspaikkaa ei haluta kertoa. Videolla näkyvä mies on ranualainen Ilpo Leppänen, jolla on erä- ja metsästysmatkailuyritys.

Romppainen uskoo, että video kirkkaina tanssivista revontulista tuo lisää turisteja Ranualle.

– Videon kuvauspaikkaa on kyselty paljon somessa. Minulta on myös kysytty, teenkö opastettuja kuvausretkiä. Tällekin talvelle Ranualla on käynyt ihmisiä, jotka ovat tulleet tänne minun kuvien inspiroimana.

Hän kertoo kuulleensa matkailualan ihmisiltä, että videon suosiolla on koko valtakunnan mittakaavassa merkitystä.

– Aiemmin Suomesta ei ole lähtenyt näin laajalle räjähtäneitä revontulivideoita maailmalle. Kyllä tämä nakkasi Ranuan maailmankartalle.

Taivaan tulet sytyttävät Jari Romppaisen luovuuden.

Harrastuksesta tuli toinen työ

Romppainen alkoi julkaista kuviaan Instagramissa syksyllä 2017.

– Melkein ensimmäinen järkkärillä otettu kuva jaettiin Visit Finlandin tilillä. Se antoi kipinää jatkaa.

Vuotta myöhemmin hän oli kuvannut paljon lisää ja perehtynyt lajin saloihin. Kaikki tämä sivutoimisesti: 35-vuotias Romppainen on opettajana Kuhan koululla.

– Viimeisen vuoden aikana olen alkanut miettiä, miten tässä ehtii opettajan hommia tehdä, kun vuorokaudesta loppuu aika. Vaikka unet olisivat jääneet vähiin, väsymys unohtuu, kun pääsee oikein komeita loimuja kuvaamaan. Ne hetket on ihan älyttömiä.

Romppainen perusti toiminimien vuoden 2018 lopulla. Yritysmuoto vaihtui osakeyhtiöksi kesällä 2020. Ympäri maailmaa levinneen revontulivideon uskoisi lisäävän liiketoimintaa. Puhelin onkin soinut tiheästi ja sähköpostiin on tulvinut viestejä parin viikon aikana.

– Business Finlandilta kysyttiin puhumaan revontulista matkailukonferenssiin ja muutamilta firmoilta on tullut markkinointimateriaalien osalta kyselyjä. Kansainvälisistä jutuista tulee rojaltteja, mutta vielä ei ole älytöntä konkretiaa tullut. Ja vaikkei tulisikaan, onhan tämä jo räjäyttänyt potentiaalin mitä pystyy tekemään ja minkälaisia tarjouksia tulee.

Romppainen kertoo, että hän ei ole itse ottanut yhteyttä yrityksiin, vaan häneen otetaan yhteyttä. Kuvien ja videoiden markkinointikanavana toimii sosiaalinen media.

Jari Romppainen tekee edelleen myös opettajan töitä, vaikka kuvaaminen työllistääkin entistä enemmän.

Kutsu Alpeille kuvaamaan

Tammikuun alkupuolella mies olisi päässyt Italiaan kuvaamaan, mutta korona sotki suunnitelmat.

– Siellä olisi ollut kolme päivää videoiden, kuvien ja IG-postausten tekoa. Lennot ja majoitukset luvattiin maksaa ja päälle saisin korvauksen. Keikka olisi ollut Alppien pohjoisosassa minne olen haaveillut muutenkin reissata. Kun pääsisi tuollaisiin paikkoihin, joissa saisi tehdä mitä haluaa ja siitä vielä maksettaisiin, se olisi parasta mitä voi ajatella.

Romppainen aikoo jatkaa edelleen opettajana, vaikka kuvaustyöt vievätkin aiempaa enemmän aikaa. Hän kertoo olevansa tyytyväinen, kun on saanut tuotua Ranuaa esille.

– Tämmöisenä syvälle kaivautuneena ranualaisena tuntuu mahtavalta, että Ranualle koituu hyötyä siitä, että tolskaan kameran kanssa. Huikea juttu!

Opettajan ja kuvaajan töiden vastapainoksi mies puuhaa jotain käsillään.

– Kotona on menossa autotalliprojekti. Kun maalaa autotallia tai yrittää korjata kelkanromua, niin saa keskittyä muihin olennaisiin hommiin.

Jari “Jarcce” Romppaisen verkkosivut ja somekanavat löytyvät täältä.

Jari on seuratuin ranualainen sosiaalisen median kanavissa.

Teksti: Perttu Ruokangas

Kuvat: Jari Romppainen

Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Reetta Niemelä on entinen korukauppias, joka alkoi kosmetologiksi ja tekee itse yrityksensä kirjanpidon

Seuraava
Seuraava

Ranuan kunta kävi hakemassa kaivosoppia Sodankylästä