Arla on lähdössä Ranuan biokaasulaitoksen asiakkaaksi

Meijeriyhtiö Arla Pohjois-Suomi Oy tukee Ranuan biokaasulaitoshanketta. Vaikka Arlalla ei ole vielä käytössä kaasuautoja Pohjois-Suomessa, tulevaisuudessa niitä on tulossa. Pääkaupunkiseudulla ja Ahvenanmaalla Arlalla on viisi kaasulla kulkevaa autoa.

Arla-Pohjois-Suomen hankintapäällikön Tuija Linjakummun mukaan Arla haluaa olla hankkeessa mukana sekä kumppanina että mahdollisena asiakkaana. Liikennepolttoainekaasun käyttö kiinnostaa, koska Arlan ja sen tilojen tavoite pienentää maidontuotannon päästöjä ja siirtyä yhä enemmän uusiutuvan energian käyttöön. Biokaasuautot aiheuttavat peräti 90 prosenttia vähemmän päästöjä kuin dieselautot.

Harvoin olen nähnyt näin innostunutta porukkaa työurallani! Olen ylpeä siitä, että biokaasulaitoksen kestävyystarkastelu on tehty huolellisesti, jotta nähtiin, onko kaasu kestävästi tuotettua ja onko hanke liiketaloudellisesti kannattavaa.

Arla on ollut mukana biokaasuhankkeessa alusta asti kumppanina, kertoo hankintapäällikkö Tuija Linjakumpu.

Ranuan biokaasulaitoksen isänä voi pitää Mika Impiötä, ranualaislähtöistä ensihoitajaa ja kaasuautoilijaa. Idea lähti liikkeelle, kun hän huomasi, ettei saa autonsa tankkiin kaasua Ranualta. Mika sai ensin mukaansa ystävänsä Jan-Erik Impiön, jonka puolisolla on maitotila Ranualla. Pian kaksikko alkoi kysellä asiasta kiinnostuneita tilallisia mukaan hankkeeseen. Innokkaita maanviljelijöitä löytyikin melkoisen nopeasti.

Kaasutehdas vähentää maatilojen päästöjä

Linjakumpu kehui maatilojen yhteistä verkostoa, joka mahdollistaa biokaasupotentiaalin hyödyntämisen.

Harva tila olisi lähtenyt tähän yksin, sillä riskit ovat liian suuret. Pohjoisen valtti ovat nurmet ja kotieläintiloilla tuotettava lanta, niillä on valtava potentiaali.

Hän lisää, että biokaasutehdashankkeella on valtava merkitys tilojen päästötavoitteiden toteutumisessa, myös kun lannoiteriippuvuus vähenee.

Arla ja uskoakseni kuljetusyrittäjät sitoutuvat vahvasti tukemaan tuottajien biokaasuhanketta. Kun kaasun tuotanto alkaa, tankkaamme automme uusiutuvalla biokaasulla Ranualla samalla kun keräämme maidot tiloilta, Linjakumpu lupaa.

Linjakumpu oli yksi puhujista Pohjois-Suomen biokaasulaitoshankkeen esiselvityksen loppuyhteenvetotilaisuudessa Ranuan valtuustosalissa maanantaina 23. lokakuuta. Tilaisuudessa oli paikalla runsaat 20 henkilöä, joista suurin osa oli Pohjois-Suomen Biokaasu Oy:ssä mukana olevia maatilallisia. Tilaisuudessa kerrattiin biokaasulaitoshankkeen vaiheita alusta nykyhetkeen. Yksi puheenvuoro oli Arlan kautta löytyneellä konsulttiyhtiö Envitecpolis Oy:llä. Envitecpolis teki käytännön selvitystyön.

Tilaisuuteen osallistujat näyttivät tukensa hankkeelle peukuilla ja hymyillä.

14 tilaa perusti osakeyhtiön

Aika pian viljelijät alkoivat kokoontua keskenään ja he olivat miettineet, mitkä laitoksen vaihtoehdoista olivat kiinnostavimpia. Tämä on ollut todella itseohjautuva ryhmä, yhtiön johtava asiantuntija Henri Karjalainen kiittelee.

Esiselvityksen tulokset osoittivat syyskuussa 2023, että laitoksella olisi mahdollista tehdä kannattavaa liiketoimintaa. Mukana olleista maatiloista 14 perusti osakeyhtiön, Pohjois-Suomen Biokaasu Oy:n Pudasjärven Syötteellä 1.10.2023. Osakkaina on tiloja sekä Ranualta että Pudasjärveltä.

Ranuan kunnan elinkeinotiimi Business Ranua on ollut projektin vetäjien apuna alusta alkaen.

Nyt etsitään hankerahoitusta eri vaiheisiin jopa neljästä eri lähteestä. Parasta tässä hankkeessa on se, että toimijoina on maanviljelijät. Monesti vastaavia laitoksia aletaan pykätä kunnan jäteyhtiöiden nimiin. Hieno juttu on myös Mikan ja Jan-Erikin panos tähän hommaan, heidän intonsa ei ole laimentunut - vaan päinvastoin, kehittämispäällikkö Mikko Pöykkö Business Ranuasta kehuu.

Kehittämispäällikkö Mikko Pöykkö pitää viljelijöiden sitoutumista hankkeeseen sen parhaana puolena.

Ranuan kunta edistää hanketta

Parhaillaan yhtiö käy Ranuan kunnan kanssa neuvotteluja tontista. Kolomaalta Pudasjärventien varrelta on katsottu sopiva tontti biokaasulaitokselle. Sinne ei kuitenkaan mene vielä tietä, viemäreitä, vesijohtoja eikä sähköjä.

Lupaan, että kunta edistää hanketta. Hankkeen takana on helppo olla, kun sille löytyy perusteet niin kuntastrategiasta kuin kunnan elinkeino-ohjelmastakin, Ranuan kunnanjohtaja Tuomas Aikkila sanoo.

Aikkila toivoo, että maanviljelijöiden biokaasulaitos on lähtölaukaus Ranuan suurhankkeille. Suhangon kaivoksen investointipäätöstä odotetaan ensi kesänä ja Näätäaavan vihreän metanolin tehtaastakin on kuultu uutisia viime aikoina.

Kunnanjohtaja Tuomas Aikkila vakuutteli Ranuan kunnan tukevan hanketta.

Kansanedustaja Lohi: Hankkeelle suotuisa ilmapiiri

Tilaisuudessa oli paikalla myös kansanedustaja Markus Lohi (kesk.).

Iloitsen, että hanke on edennyt. Isoista trendeistä ilmastonmuutos ja vihreä siirtymä ovat eduksi Ranuan laitokselle.

Laitoksessa tehdään ruohosta ja lannasta kaasua autoihin eli kyse on kiertotaloudesta.

Itsenäisyyden juhlarahasto Sitra arvioi, että kiertotalous tulee lyömään voimakkaasti läpi lähivuosina. Ranuan hanke on kiertotaloutta, koska kyseessä on maatalouden sivuvirtojen hyödyntäminen. Omavaraisuus energiantuotannossa on trendi, joka koskee koko Eurooppaa. Vaikka polttomoottoriautojen valmistus kiellettäisiin EU:ssa vuonna 2035, kaasua tarvitaan tulevaisuudessakin.

Lohi uskoo, että uusiutuvien polttoaineiden jakeluvelvoitteen Red III-direktiivi lisää kaasun menekkiä., Valtioneuvosto on arvioinut lisävelvoitteen tarkoittavan sitä, että biokaasua käytetään entistä enemmän.

Hankkeelle on suotuisa ilmapiiri. Iloitsen erityisesti sitä, että yhtiön osakkaana on maatiloja. Näin raha jää aluetalouteen. Maataloudessa pyörivät rahat kulkeutuvat paikalliseen elinkeinoelämään, Lohi tähdentää.

Kansanedustaja Markus Lohi (kesk.) katsoi ajan olevan otollinen biokaasulaitokselle.

Seuraavaksi Pohjois-Suomen Biokaasu Oy etsii rahoitusta investoinnilla ja hakee ympäristölupaa laitokselle. Kaasulaitoksen ympäristöluvasta päättää Rovaniemen ympäristölautakunta, joka on myös Ranuan ympäristöviranomainen.

Jos kaikki menee hyvin, yhtiö päättää rakentamisesta jo ensi keväänä. Investointi on laitoksen koosta riippuen noin 3,33,9 miljoonaa euroa. Laitos voitaisiin ottaa käyttöön aikaisintaan keväällä 2025.

Lue aiempi artikkeli biokaasulaitoksesta täältä.

Idean isä Mika Impiö, toinen hankkeen keskeinen tekijä ja Pohjois-Suomen Biokaasu Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jan-Erik Impiö sekä johtava asiantuntija Henri Karjalainen Envitechpolis Oy:stä.

Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Veijo Ranua ja pojat saivat yrityskaupasta yli 10 miljoonaa euroa

Seuraava
Seuraava

Väylävirasto: Suhangon kaivostie on erittäin kannattava investointi